ЕТИКЕТКИ ТИЖНЯ
2008 рік

Випуск п'ятий (188)

Напередодні та під час травневих свят вдалось здійснити аж цілих три подорожі теренами України та здобути чимало матеріалу для оглядів новин. От тільки часу на обробку та написання тексту під усе це виявилось замало, тому випуски вивішую із місячною затримкою.
Українське Темне

"Українське Темне" 13% алк 4,3%об.
ВАТ "Бровар"

Перша у часі подорож була на Тернопілля. Якраз напередодні вояжу Микулинецьке ВАТ "Бровар" випустило своє чудове класичне темне пиво із оновленою етикеткою. Отже, віднині етикетка "Українського Темного" буде на фольгованому папері та з "датою розливу" у нижньому правому куті - як і більшість, на разі, етикеток Микулина.


Старе Місто
Старе Місто Старе Місто

"Старе Місто" 12% алк 4,8%об.
ТОВ ТВК "Перша Приватна Броварня"

По дорозі з Харкова до Києва на станції Ромодан вдалось придбати новинку (на той ще час) від Першої Приватної Броварні - "Старе Місто" з новою етикеткою. Це зараз вже його можна спостерігати на численних біг-бордах по містах України, а тоді це було в новинку.

Старе Місто

"Старе Місто" 12% алк 4,8%об.
ТОВ ТВК "Перша Приватна Броварня"

Оновлення дизайну етикетки стосується не тільки скла, але й літрових ПЕТів.

Жигулівське

"Жигулівське" 11% алк 4,0%об.
ЗАТ "Пивзавод на Подолі"

Ще у Ромодані вдалось розжитись "Жигулівським" від Пивзаводу на Подолі. Етикетки "Подолу", як я зауважував раніше, міняються цьогоріч просто із калейдоскопічною швидкістю: то вони великі, то малі, то там помилка у написанні адреси електронної пошти... Коротше кажучи, для колекціонерів просто Клондайк!

Жигулівське

"Жигулівське" 11% алк 4,0%об., 1 л
ЗАТ "Пивзавод на Подолі"
друкарня 8

До речі, наочний приклад: на цій етикетці від літрового ПЕТа перед адресою e-mail чомусь написали літери www.

Опілля Класичне
Опілля КласичнеОпілля Класичне

"Опілля Класичне" 11% алк 3,8%об.
ВАТ "Опілля

Ну а після Києва, власне, був сам Тернопіль та область. В Тернополі, як відомо, є пивзавод "Опілля", що виробляє непастеризоване пиво зі смаком a-la Sovoque (тобто совіцького штибу): без піни та двоокису вуглецю, але з болотною водою. Проте, нехай буде навть таке пивне розмаїття, аніж те, що спостерігається у Вінниці (про це пізніше).

Опілля Корифей
Опілля Корифей Опілля Корифей

"Опілля Корифей" 11% алк 3,7%об.
ВАТ "Опілля"

Отже, станом на теперішній час "Опілля" варить три сорти пива: "Корифей", "Фірмове" та "Класичне" (найновіший сорт). Особливої різниці між "Класичним" та "Корифеєм", в принципі, не відчутно.

Опілля Фірмове
Опілля ФірмовеОпілля Фірмове

"Опілля Корифей" 16% алк 5,7%об.
ВАТ "Опілля"

Проте "Фірмове" перетндує на міцне пиво - із густиною 16% та вмістом спирту 5,7% порівняно з "молодшими" сортами. В принципі, на початку 90-х міцним вважалось пиво "Веселий монах" з алкоголем 5,6%об.

Проїхавши область від Тернополя до Бучача та Чорткова відзначу, що "Опілля" продається тільки в обласному центрі.

Віднедавна, тобто з початку 2008 р., етикетки "Опілля" за формою стали наслідувати колишнє Чернівецьке пиво "Капітан". Бо там завод кілька років тому повністю закрився, а лнію перевезли до Тернополя.

фото пивзаводу

А фаворитом пиівого ринку Тернопільщини є "Микулинецьке". Завдяки енергії та самовідданості микулинецьких пивоварів пересічний, провінційний, з першого погляду, завод їм вдалося вивести на загальноукраїнську орбіту. І тепер "Микулинецьке" реально є національною торговою маркою, бо знайти його можна і у Львові, і в Києві, і в Харкові та й у багатьох містах і містечках України.

На цій світлини - краєвид із ВАТ "Бровар". Знято з пагорбу палацового парку в Микулинцях.

Микулин СвітлеМикулин Світле

"Микулин Світле" 11% алк 4,2%об.
ВАТ "Бровар"

Але "Бровар" виробляє і суто місцеве пиво - непастеризоване "Микулин Світле" у т.зв. старих "євро-пляшках" (відомих ще як "чебурашки"). Такі ж саме використовує й "Опілля".

На цьому вся тернопільська екзотика, на превеликий жаль, закінчується.

Оболонь Нефільтроване

Оболонь Нефільтроване

"Оболонь Нефільтроване" 14,5% алк 6,3%об.
ЗАТ "Оболонь
друкарня 16

На зворотньому шляху до Харкова будучи в Києві спеціально по це пиво прийшлось поїхати на завод "Оболонь". Бо "Оболонь Нефільтроване" реалізується тільки у фірмовому магазині при заводі (він працює з 10 до 18 год. із перервою з 13 до 14) - якщо не рахувати за мсіце продажу бабусь біля метро "Мінська".

У цьому магазині 1л та 2л ПЕТи "Нефільтрованого" привозять у возиках просто з цеху, але етикетки-самоклейки на них вже є. Пиво ще охолоджене, вірогідно, щойно розлите з ЦКТ. Зберігається "Оболонь Нефільтроване" всього три доби, проте навіть після 5 діб вдома у холодильнику воно не сильно втратило у своїх відмінних смакових якостях.

В наступному випуску - Одеса.

25 травня 2008 р.

 

ВСІ ВИПУСКИ

ПОПЕРЕДНІЙ ВИПУСК

 

Hosted by uCoz