КЛУБ ПИВОМАНДРІВНИКІВ

Бельгія, Антверпен
частина 2

У лютому місяці довелось мені побувати у відрядженні в Антверпені. То ж вашій увазі пропонується звіт про тамтешнє пиво.

Grimbergen GoudGrimbergen Goud

"Grimbergen Goud" алк. 8,0%об. 0,33 л
Brouwerij Alken-Maes N.V., Waarloos

Поступово переходимо до тих типів пива, завдяки яким Бельгія вважається світовим центром пивоваріння. Абатське пиво "Grimbergen" з 1128 року варилось у одноіменному монастирі, що в місцевості Брабант, на північ від Брюселю. Сортів "Grimbergen"а існує щонайменше 6. Цей, зокрема, відрізняється своїм золотистим кольором. Вміст спирту в аббатському пиві завжди вищий за 6% об. Тут цілих 8%, але це не межа!

Belle-Vue Kriek Classique
Belle-Vue Kriek Classique Belle-Vue Kriek Classique

"Belle-Vue Kriek Classique" алк. 5,1%об. 0,25 л
InBev Belgium N.V., Brussel

Окрім абатських сортів, Бельгія також відома фруктовим пивом "крік" та "ламбік". Марка "Belle-Vue" пропонує кілька класичних фруктових сортів: "Kriek Classique" має вишневий присмак, але це таки присмак вишні у пиві.

Belle-Vue Kriek Extra
Belle-Vue Kriek ExtraBelle-Vue Kriek Extra

"Belle-Vue Kriek Extra" алк. 4,3%об. 0,25 л
InBev Belgium N.V., Brussel

"Kriek Extra" це вже більш солодке пиво, в якому вишня переважує пивний смак.

Споживати "кріки" слід при температурі +3 градуси за Цельсієм.

Belle-Vue Gueuze Lambic
Belle-Vue Gueuze LambicBelle-Vue Gueuze Lambic

"Belle-Vue Gueuze Lambic" алк. 5,5%об. 0,25 л
InBev Belgium N.V., Brussel

Малинового класичного "ламбіка" придбати не вдалось, проте маємо більш рідкісний "Gueuze Lambic". Цей сорт виник випадково, внаслідок спонтанного бродіння сировини для пшеничного пива, тобто хмелю та пшениці.

"Gueuze Lambic" вважається типовим Брюсельським пивом. Повний смак його розкривається при споживанні дуже охолодженим - до +2 градусів.

Maredsous BruinMaredsous Bruin

"Maredsous Bruin" алк. 8%об. 0,33 л
Abbaye de Mordesous, Denee

Повертаємось до абатського пива. "Maredsous" вариться під контролем монахів-бенедиктинців з громади одноіменного абатства. У пляшках пиво дозріває 2 місяці.

Maredsous TripelMaredsous Tripel

"Maredsous Tripel" алк. 10%об. 0,33 л
Abbaye de Mordesous, Denee

Сортів пива "Maredsous" налічується три - як стверджує сайт абатства "Усіх гарних речей має бути три". Ще є "Maredsous Blond" 6%.
В д'юті-фті аеропорту Брюсселя продаються набори з усіма сортами "Maredsous" та фірмовим бокалом на ніжці.

Tongerlo Bruin
Tongerlo BruinTongerlo Bruin

"Tongerlo Bruin" алк. 6%об. 0,33 л
Brouwerij Haacht N.V., Boortmeerbeek

Ще одна абатська марка - "Tongerlo". Одразу зауважу, що порівняно з 2005 роком у них сутєво помінявся дизайн етикеток. Лінійка сортів налічує 4 види пива.

"Tongerlo Bruin" є класичним темним абатським пивом, без особливих вигадок з боку монахів-пивоварів.

Ще існує світле 6% "Tongerlo Blond".

Tongerlo Christmas
Tongerlo ChristmasTongerlo Christmas

"Tongerlo Christmas" алк. 7%об. 0,33 л
Brouwerij Haacht N.V., Boortmeerbeek

Цікавим та рідкісним є "Tongerlo Christmas" - світле пиво мідного кольору з ванільним ароматом та фруктовим присмаком. Вариться тільки у зимовий сезон. В супермаркеті я взяв останню пляшку.

Tongerlo Tripel
Tongerlo TripelTongerlo Tripel

"Tongerlo Tripel" алк. 8%об. 0,33 л
Brouwerij Haacht N.V., Boortmeerbeek

"Tongerlo Tripel" - міцне виброджене пиво з хмельовим ароматом.

Серед решти абатських сортів "Tongerlo" міцно тримається в середині за якістю та смаком.

Orval

"Orval" алк. 6,2%об. 0,33 л
Brasserie d'Orval S.A., Villers d'Orval

А це вже Вища ліґа абатського пива - пиво трапістське. Використовувати марку "трапіст" мають право лише 5 монастирів у Бельгії та один у Нідерландах. Останньго хочуть цього права позбути, бо пивоварню придбав нещодавно "Хейнекен".

"Orval" взагалі-то це ель, тобто пиво горішнього бродіння. Крім того, воно ще й доброджує у пляшці до 5 років. На дегустації бельгійського пива "Orval" одностайно посів перше місце.

Blauwe ChimayBlauwe Chimay

"Blauwe Chimay" 13% алк. 9%об. 0,33 л
Bieres de Chimay S.A., Baileux

Найвідоміше трапістське пиво це "Chimay". На відміну від "Orval", у цьому монастирі варять не один, а три сорти. А також монахи займаються сироварінням, як між іншим і в Орвалі. Подробиці читайте на сайті.

За підсумками дегустації пиво "Chimay" було друим.

La Trappe BlondLa Trappe Blond

"La Trappe Blond" алк. 6,5%об. 0,33 л
Bierbrouwerij De Koningshoеven N.V., Tilburg, Нідерланди

Переходимо до нідерландських "трапістів". "La Trappe" це, між іншим, просто назва французького монастиря, звідки й пішов цей реформістський церковний рух. Під маркою "La Trappe" вариться аж шість сортів різноманітного пива. До того ж, в Україні воно продається, на відміну від бельгійських трапістських сортів.

La Trappe DubbelLa Trappe Dubbel

"La Trappe Dubbel" алк. 7%об. 0,33 л
Bierbrouwerij De Koningshoеven N.V., Tilburg, Нідерланди

В Антверпені вдалось придбати тільки 2 з 6 сортів "La Trappe", а саме звичайні світле "Blond" та темне "Dubbel", розлиті в пляшки 0,33 л.

Affligem BlondAffligem Blond

"Affligem Blond" алк. 6,8%об. 0,33 л
Affligem brouwerij BDS N.V., Opwink

Набір пива "Affligem" з чотирьох пляшок та пивного бокалу як раз в аеропорту при відльоті я і придбав.

Affligem DubbelAffligem Dubbel

"Affligem Dubbel" алк. 6,8%об. 0,33 л
Affligem brouwerij BDS N.V., Opwink

Традиційно для абатського пива лінійка сортів складається з "Blond", "Dubbel" та "Tripel".

Affligem TripelAffligem Tripel

"Affligem Tripel" алк. 9,5%об. 0,33 л
Affligem brouwerij BDS N.V., Opwink

Cорт "Affligem Tripel" завоював World Beer Cup-2004 в категорії "Belgian Style Triple".

Malheur 10Malheur 10

"Malheur 10" алк. 10%об. 0,33 л
Kleinbrouwerij DeLandtsheer N.V., Buggenhout

Завершую огляд Бельгійського пива продукцією міні-пивоварні DeLandtsheer. Окрім дуже міцних сортів "Malheur 10" та "Malheur 12" ця пивоварня ще виробляє більш легке пиво з вмістом алкоголю 6% та 8%.

Malheur 12Malheur 12

"Malheur 12" алк. 10%об. 0,33 л
Kleinbrouwerij DeLandtsheer N.V., Buggenhout

12-ка "Malheur" є дуже цікавою, тому що це темний сорт, та ще й з осадом у пляшці. Бо воно у пляшках дозріває.
А ще під маркою "Malheur" випускається так зване Biere Brut, яке бродить у міцних та щильно закоркованих шампанських пляшках. Про нього можна прочитати на сайті цієї пивоварні.

До наступних подорожей!

9 березня 2009 р.

УСІ ПОДОРОЖІ

ПОЧАТОК НА ПЕРШУ СТОРІНКУ
Hosted by uCoz