КЛУБ ПИВОМАНДРІВНИКІВ

Бельгія, Антверпен
частина 1

У лютому місяці довелось мені побувати у відрядженні в Антверпені. То ж вашій увазі пропонується звіт про тамтешнє пиво.

DuvelDuvel

"Duvel" алк. 8,5%об. 0,33 л
Brouwerij Duvel Moortgat, Puurs

Першим бельгійським пивом, яке вдалося скуштувати цього разу на Антверпенщині, був "Duvel". Це сильно виброджене міцне пиво світло-солом'яного кольору. За технологією витримується воно 2 місяці. Спирт у ньому не відчувається практично зовсім.

DuvelDuvel

"Duvel" алк. 8,5%об. 0,33 л
Brouwerij Duvel Moortgat, Puurs

Починаючи з цього року етикетка дещо поміняла дизайн. Вище - стара версія, нижче - нова.

Vedett Extra BlondVedett Extra Blond

"Vedett Extra Blond" алк. 5,2%об.
Brouwerij Duvel Moortgat, Puurs

А це також виброджене пиво від тієї ж броварні Duvel Moortgat, але з "нормальним" вмістом алкоголю. Цікавим у ньому є те, що на контретикетках містяться завжди різні фото, які шанувальники пива "Vedett" мають змогу надсилати на сайт цієї торгової марки. Окрім Бельгії, "Vedett" розповсюджується в Японії.

Singha
Singha Singha

"Singha" алк. 5,0%об. 0,33 л
Singha Corporation Co. Ltd., Таїланд

В одному з тайських ресторанів Антверпена, куди ми поїхали на вечерю, було ось таке таїландське імпортне пиво. На смак "Singha" - класичний євролагер. Ідеальне для запивання гострих тайських страв.

De Konіnk
De Konіnk De Konіnk

"De Konіnk" алк. 5,0%об. 0,25 л
Brouwerij De Koninck N.V., Antwerpen

Якщо запитатись про автентичне антверпенське пиво, то саме ним є "De Konіnk". Подається це темно-янтарного кольору пиво у шароподібних бокалах на ніжці, які антверпенці називають "bolleke" тобто "кулька".

Бельгійці навмисно використовують тару 0,25 л з тих міркувань, що охолоджене пиво в маленькій пляшці швидше випивається та не встигає нагрітись і смак, відповідно, не псується. А температура, за якої рекомендовано споживати саме це пиво - від +6 до +8 градусів.

De Konіnk Blond
De Konіnk BlondDe Konіnk Blond

"De Konіnk Blond" алк. 6,0%об. 0,25 л
Brouwerij De Koninck N.V., Antwerpen

Окрім базового сорту, "De Konіnk" варить ще "Blond" - це зовсім не пиво для білявок :) , а виброджене міцне пиво, подібне до "Duvel".

Ось ця рука на кольєретці та на гербі пивоварні - своєрідний символ Антверпена. Легендарний герой міста Брабо в давнині відрубав руку великанові, який у тутешніх краях грабував судна, не даючи вільно розвиватися торгівлі та судноплавству по річці Схельде.

De Konіnk Tripel
De Konіnk TripelDe Konіnk Tripel

"De Konіnk Tripel" алк. 8,0%об. 0,25 л
Brouwerij De Koninck N.V., Antwerpen

І є також більш міцний та до того ще темний сорт "Tripel".

Нещодавно дизайн етикеток "De Konіnk" також змінився. Перші дві етикетки оформлені вже по-новому, а на прикладі "Tripel" ви бачите, як більш традиційно "De Konіnk" виглядав раніше.

Tyskie
TyskieTyskie

"Tyskie" 11,7% алк. 5,6%об. 0,5 л
Kompania Piwowarska S.A., Poznan, Польща

В Антверпені компактно живе кілька етнічних громад, зокрема євреї-хасиди, араби та поляки. Останні мають свої "склєпи польські" де продається різна польська їжа, а також пиво.

Warka Strong
Warka StrongWarka Strong

"Warka Strong" алк. 7,0%об. 0,5 л
Grupa Zywiec S.A., Zywiec, Польща

Два сорти польського пива я просто не міг не придбати: "Tyskie" вишло в новому дизайні, а "Warka Strong" взагалі має промоційну етикетку.

Leeuwse Witte

"Leeuwse Witte" алк. 5,0%об. 0.25 л
De Leeuw N.V., Brussel

Відомо, що бельгійці полюбляють експериментувати із рецептами приготування пива та сортами. "Leeuwse Witte" як раз належить до таких цікавих сортів. Це біле пиво після розливу ще два тижні доброджує у пляшці в теплому приміщенні. Через те воно має помітний осад. Така технологія надає пиву специфічного дріжджового смаку.

Hoegaarden SpecialeHoegaarden Speciale

"Hoegaarden Speciale" алк. 5,7%об. 0,25 л
Brouwerij Hoegaarden N.V., Hoegaarden

"Hoegaarden", завдяки глобалізації та зусиллям маркетологів "InBev", набув широкої популярності. Але окрім класичного білого пива в Бельгії ще варять "Hoegaarden Speciale". Цей сорт виробляється в період з жовтня по лютий. Використання особливих сортів солоду робить колір пива золотистим, а смак лишаєтсья як у білого пива.

Hoegaarden RoseeHoegaarden Rosee

"Hoegaarden Rosee" алк. 4,5%об. 0,25 л
Brouwerij Hoegaarden N.V., Hoegaarden

Але фантазія пивоварів солодом не обмежується - в "Hoegaarden" додають ароматизатори та підсолоджувачі і в результаті виходить пиво з малиновим смаком.

Hoegaarden CitronHoegaarden Citron

"Hoegaarden Citron" алк. 3,0%об. 0,25 л
Brouwerij Hoegaarden N.V., Hoegaarden

Окрім малини існує варіант зі смаком цитрусових - лимона та апельсина.

Leffe Kerstbier

Leffe KerstbierLeffe Kerstbier

"Leffe Kerstbier" алк. 6,6%об. 0,33 л
Brouwerij Abbaye de Leffe N.V., Dinant

Ще одна відома марка пива від "InBev" - "Leffe". Окрім відомих нам "Bruin" та "Blond" взимку вариться ще різдвяний сорт "Leffe Kerstbier". Як наслідок зусиль пивоварів, що виробляють цей сорт тільки раз на рік, виходить янтарного кольору пиво зі смаковим букетом з фруктів та спецій.

Jupiler
Jupiler Jupiler

"Jupiler" алк. 5,2%об. 0,33 л
InBev Belgium N.V., Brussel

Безумовно, бельгійці пють не тільки якесь спеціальне пиво, але й стандартний лагер чи пілзнер. Найпопулярнішим "просто пивом" в країні є "Jupiler" виробництва "InBev". Має воно помірну хмельову гіркоту і смак цей розкриваєтсья при низькій температурі +3 градуси за Цельсієм.

Jupiler Tauro

"Jupiler Tauro" алк. 8,3%об. 0,33 л
InBev Belgium N.V., Brussel

Найновіший сорт "InBev" це на разі "Tauro". Міцне пиво розливається в пляшку, схожу на ті, в яких ми звикли бачити "Efes", з єдиною етикеткою-кольєреткою.

Jupiler Blue
Jupiler BlueJupiler Blue

"Jupiler Blue" алк. 3,3%об. 0,25 л
InBev Belgium N.V., Brussel

І ще "InBev" пропонує модне в останні роки льодове пиво "Jupiler Blue". Ось це вже абсолютно безсмаковий напій.

Maes
Maes Maes

"Maes" алк. 4,9%об. 0,33 л
Brouwerij Alken-Maes N.V., Waarloos

Серед пілсів відчутну конкуренцію "Jupiler"у складає "Maes". За популярністю вони знаходяться десь поруч. І споживати його рекомендують за тих самих +3. Проте,"Maes" дещо слабший за вмістом спирту та, на додаток, у рецептурі його виготовлення окрім ячміня використовують пшеницю.

У другій частині на вас чекають "абатські" сорти та "траппісти". Не перемикайте канал! ;)

УСІ ПОДОРОЖІ

ПРОДОВЖЕННЯ НА ПЕРШУ СТОРІНКУ
Hosted by uCoz